Een kijkje achter de schermen: interview met stagiair Ruben

6 januari 2023

Ruben Baillière (23) studeert als Industrieel Ingenieur, met afstudeerrichting automatisatie, aan de Universiteit Gent en loopt zijn laatste jaar stage bij HUPICO.

Ruben Bailliere - HUPICO

Wij kennen je ondertussen een drietal maanden, maar kan je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Ruben Baillière en zit in mijn laatste jaar als masterstudent. Op de campus Schoonmeersen in Gent, volg ik de richting Industrieel Ingenieur. Ik wil mij specialiseren in een technisch domein, vandaar mijn keuze naar automatisatie. Vanuit deze pijler heb ik gezocht naar een leerrijke stageplaats.

Ik kom oorspronkelijk uit Oostende en woon daar nog altijd in de buurt, maar ik heb stilaan mijn hart verloren aan mijn studentenstad Gent. Het is dan ook fijn dat ik hier nog even kan blijven rondhangen.” – Ruben Baillière

Hoe ben je bij HUPICO terechtgekomen?

“Simpelweg door een zoekopdracht op Google. Ik was specifiek op zoek naar roboticabedrijven in de regio. Zoveel spelers zijn er tenslotte niet. HUPICO kwam eigenlijk vrijwel meteen tevoorschijn. Ik trok mijn stoute schoenen aan en stuurde een eerste kennismakingsbericht. Ook andere bedrijven stuurde ik een verzoek tot stage, maar Johan Paul reageerde in naam van HUPICO meteen.

Zo mocht ik enkele maanden terug op gesprek komen en kreeg ik meteen een rondleiding. De kansen die HUPICO mij kan bieden, werden meteen duidelijk. Johan vertelde mij over de visie om een echte ‘Industry 4-0 speler’ te zijn. Dat klonk als muziek in de oren (lacht).” – Ruben Baillière

Hoe verloopt je stage nu in de praktijk? Met welk project houd je je hier voornamelijk bezig?

 “Mijn stage valt eigenlijk te verdelen onder de twee semesters maar het uiteindelijke doel is om een volledige demo opstelling uit te werken met een AMR (autonome mobiele robot) voor een intralogistieke toepassing.

Momenteel ben ik bezig met het programmeren van de transportband. Denk aan de specifieke besturing, de aan- en afvoer, etc.

In het tweede semester, wil ik nog vaker aanwezig zijn op de firma. Dan ga ik effectief aan de slag met de AMR van BeeWaTec. Alle orders moeten dan automatisch aan de hand van sensoren gedetecteerd worden. Deze sensoren zullen aangeven of een nieuwe order geleverd moet worden, of als er plaats is voor een nieuwe order binnen te brengen. Hierdoor moet de communicatie met de PLC en de orderserver efficiënt verlopen. Een uitdagende opdracht, kan je wel stellen.” - Ruben Baillière

Ruben Bailliere - HUPICO

 

Vind je een stage bij HUPICO tot dusver een aanrader?

“Daar kan ik volmondig JA op antwoorden. Ik kan hier zelfstandig te werk gaan, binnen een team dat ontzettend veel kennis in huis heeft. Johan en Tobias helpen mij in no-time weer op weg als ik even vastzit. Je merkt gewoon dat het een team is dat niet stilzit. Dan wil je ook gewoon vooruit!” - Ruben Baillière

De kerstvakantie is net achter de rug. Je zit dus op de helft van jouw stageperiode. Heb je het gevoel dat je al wat hebt bijgeleerd?

“Uiteraard leer je veel bij binnen je eigen vakgebied. Maar daarnaast sta je deze keer ook echt in het werkveld. Op school leer je de theorie en doe je wel eens een praktische proef, maar dat verschilt natuurlijk nog altijd met de realiteit.

De échte uitdaging start voor mij in het tweede semester met de mobiele robot. Ik kijk ernaar uit!” - Ruben Baillière

Namens alle collega’s: Ruben, bedankt voor je enthousiasme, inzet en de gezelligheid! We wensen je heel veel succes met je stageperiode.