De technologie achter de robot

19 november 2021

De robotrevolutie is volop bezig. Deze slimme, zelflerende machines zijn al te vinden in fabrieken, magazijnen en zelfs winkelstraten. Maar wat zijn enkele van de technologieën die deze opmars ondersteunen? En wat komt hierna?

De technologie achter de robot - Hupico

Hupico is het voorbije decennium getuige geweest van enorme vooruitgangen op dit gebied. De productieomgeving van morgen moet geautomatiseerd én gedigitaliseerd worden.

Maar wat zijn de technologieën die deze revolutie mogelijk maken? Mechanica, artificiële intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT) spelen allemaal een belangrijke rol bij het vormgeven van onze toekomst. De kunst zit erin om al deze facetten te laten samenkomen bij een uiteindelijke installatie.

Robotica is al meer dan een halve eeuw oud

Zestig jaar na de eerste, industriële robot van General Motors is er veel gebeurd.

Sindsdien heeft robotica productieprocessen getransformeerd door opdrachten preciezer en efficiënter uit te voeren. Taken die veel fysieke, repetitieve bewegingen vereisen worden nu door machines uitgevoerd.

Wat schuilt er achter de schermen?

De sleutel tot deze opkomst is ondermeer de evolutie van detectietechnologieën. Met moderne bewegings- en visie-systemen kunnen robots een hoger niveau van autonomie bereiken door taken sneller en nauwkeuriger uit te voeren.

Tegenwoordig maken meer en meer systemen gebruik van 3D-visie; twee of meer camera’s die X-, Y- en Z-as informatie leveren. Hierdoor kan de machine gedetailleerder te werk gaan.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere technologieën die ingezet kunnen worden:

  • Capacitieve sensoren: Capacitieve sensortechnologie, reeds gebruikt in apparaten met touchscreen, helpt robots verschillende oppervlakken te voelen;
  • Nabijheidssensoren: Houden goed zicht op de omgeving;
  • Technologieën die ingebouwd worden in een autonome mobiele robots (AMR’s),…

AI en robotica

Kunstmatige intelligentie (AI) is misschien wel het meest opwindende veld in robotica. Sommige moderne robots hebben het vermogen om zichzelf al zaken aan te leren. Robots leren een bepaalde actie te herkennen en checken of het een gewenst resultaat oplevert (bijvoorbeeld navigeren langs een obstakel). De robot slaat deze informatie op en probeert de succesvolle actie de volgende keer opnieuw als hij in dezelfde situatie terechtkomt.

IoT en robotica

Internet of Things (IoT) en robottechnologie worden vaak – onterecht – als afzonderlijke velden beschouwd. De niches zijn echter meer ingespeeld op elkaar dan de meesten denken.

De IoT- en robotica-gemeenschappen steken al geruime tijd de koppen samen om The Internet of Robotic Things (IoRT) te creëren. Dit is een baanbrekend concept waarin intelligente apparaten de gebeurtenissen om hen heen kunnen volgen en hun sensorgegevens kunnen samenvoegen.

Industrie robotisering - Hupico

 

Betaalbaar voor KMO’s

De productiecapaciteit van robots werd de laatste jaren exponentieel opgedreven. Door de schaalvoordelen is de kostprijs van robotica dan ook drastisch gedaald. Hierdoor zijn robots niet alleen inzetbaar voor grote productiebedrijven.

Heeft u vragen omtrent de implementie van robotica? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. We bekijken samen de beste mogelijkheden.